maanantai 18. huhtikuuta 2016

Ongelmien ytimessä

Tänään aamulla

Kuten tavallista, minun pitäisi juuri nyt kirjoittaa rästissä olevia töitä, mutta….  Ehkä aloitan tehdä niitä sitten illansuussa. Niinhän oli tarkoitus eilen, mutta jotakin muuta tuli väliin. Tänään se jokin muu pisti minut muistelemaan kaukaista aikaa. Sehän on tuiki tavallista, sattuu sitten mitä vain. Voi olla, että kaikille muille tällaiset asiat ovat jokapäiväisiä ja menevät ohitse jälkiä jättämättä. Ovathan ne nykypäivää. Meitä vastaan hyökätään monelta taholta anonyymin hyökkääjän toimesta. Kysymyksessä ovat virukset, vakoiluohjelmat ja kaikki niihin liittyvä, joilla meitä yritetään vahingoittaa verkon kautta.



Eilen sitten onnistuttiin minun kohdallani. Pahaa aavistamatta menin avaamaan ystävältä saadun viestin ilman tekstiä. Olin väsynyt ja hajamielinen enkä sillä hetkellä edes muistanut verkon vaaroja, joista on paljon varoitettu eri foorumeilla. Näinhän voi käydä jokaiselle. Minulle se oli lajissaan ensimmäinen kerta. Ja siitä syntyikin sitten laaja viestirumba. Koneeni alkoi lähettää osalle viesteissäni oleville henkilöille viestejä, joista osa meni sitten avaamaan sen viestin ja se jatkoi sitten heidän koneelleen. Olin itse seota siinä vaiheessa. Sain itsekin viestejä, vaikka kuinka paljon, joissa kyseltiin videon avaamisesta. Yritin parhaani mukaan varoittaa, mutten vaan ehtinyt vastata kaikille. Kielikin olisi pitänyt olla oikea. Ohjeitakin tuli, mutta nehän eivät sitten edes auttaneet.

Tänään vähän tutkin, mistä johtuu. Jotakin yhteistä on heidän laiteympäristössään, koska en ollut edes kaikkien kanssa koskaan viestejä vaihtanut. Suuri osa niistä, joiden kanssa olen viestitellyt, ei kuitenkaan saanut minulta mitään. Itse käytän Facebookia läppärillä Google Chromen ollessa ohjelma. Läppärillä käytän viestejä ja Samsungin Android- älypuhelimella Messengeriä.



Luin ystävältä saamani videoviestin läppärin viesteissä avaamalla sen suoraan. Viesti avautui Microsoft Edgen ikkunaan (Windows 10) ja näytti olevan YouTube-video. Muistaakseni se vaati avautuakseen jonkin laajennuksen, jota klikkasin. Video oli aivan älytön rasistinen video, jossa musta mies pesi auton ikkunoita valkoisen miehen istuessa autossa. Lopuksi autossa oleva mies sylki autoa pesevän miehen naamalle.

Tuossa vaiheessa minua alkoi oksettaa ja aavistin pahaa. En edes muista, mitä seuraavaksi tein. Olin kauhuissani. Sitten vaan huomasin, että Facebook olikin heti alkanut lähettää liukuhihnalta viestejä useille ihmisille. Myöhemmin huomasin, että ilmeisesti ahkerat Facebook-käyttäjät saivat joka kerta viesteihin mennessään uudelleen ja uudelleen saman viestin.  Soitin henkilölle, jolta olin saanut viestin. Hän oli jo asiasta tietoinen. Hän sanoi, että minun olisi pitänyt tietää, että hän ei edes osaa lähettää videoviestejä. Mutta luotettavalta ystävältä tullut viesti on aina luotettava. Siksi se avataan herkästi. Vahingossakin. Kuten sitten sain huomata. Tunsin myötätuntoa, koska häntäkin oli huijattu.



Siihen se ilta sitten menikin. Facebook oli ihan lukossa, viestejä lähti koko ajan lisää. Ihmettelyviestejä tuli, joihin piti vastata. Ihmiset eivät tietenkään käyneet omalla sivullani katsomassa sanomaani vaan kyselivät suoraan. Minulla oli hätä kädessä, kun etsin paikkaa, minne informoida ja tarkistaa. En paljon muuta ehtinyt kirjoittaa kuin HELP!

Rakas hieno kultainen Facebook ei paljon pystynyt auttamaan. En kuitenkaan halunnut tehdä ratkaisuja paniikissa kuten lopettaa koko tiliä tai muuta vastaavaa.

Automaattinen virustarkistus oli hetki aikaisemmin tehty. Käynnistin heti manuaalisesti täyden virus- ja vakoiluohjelmatarkistuksen, joka löysi 20.33.17 alkaneessa ja 21.19.07 loppuneessa tarkistuksessa 24 haittaohjelmaa, joissa kaikissa oli alussa seuraava teksti Gen:Adware.Heur. Jatko sitten vaihteli, ilmeisesti ohjelma monisti koko ajan lisää. Ohjelma ilmoitti lisäksi sen olevan Mainosohjelma. Oma virustorjuntani olisi varmaan poistanut nuo ohjelmat hetken päästä automaattisesti. Nyt tein sen itse ja eristin ne F-Securen-ohjelman varastoon. Ne ovat vielä siellä eristettyinä ja sieltä pystyy saamaan kustakin erillisestä ohjelmasta tarkan kuvauksen.

Tässä tekstiä F-Securen sivulta koskien kyseistä ohjelmaa:
Category:         Spyware
Type:                  Adware
Platform:          W32, Android
Aliases:              Adware generic, adware.generic.[variant], gen:adware.[variant], gen:adware.heur.[variant], gen:variant.adware.[variant], Gen:variant.adware

Siellä sivuilla on paljon muutakin tietoa. Tätä vakoiluohjelmaa ei ole kuvattu kovinkaan vaaralliseksi, mutta harmilliseksi ja erityisesti jos siihen liittyy vakoiluominaisuus. Onneksi meillä on noita hienoja turvatarkistuksia. Valitettavasti jokin porukka koko ajan yrittää keksiä niiden ohittamista.

Kun olin tänä aamuna kirjoittanut edellä olevan kirjoitin vielä seuraavaa:

Ja toivottavasti asia on tällä haavaa kunnossa. Tavallinen Facebookin ja tietokoneen käyttäjä on aika avuton näiden asioiden kanssa. Nykyään kun kaikki hoituu niin automaattisesti. Klikataan vaan ja ohjelmat ja päivitykset asentavat ja päivittävät itse itsensä. Jos tarvitaan ohjeita, ne ovat niin summittaisia eivätkä käy kaikkiin tilanteisiin.

Vakoiluohjelmat ovat vähän eri asia kuin virukset ja madot, jotka torjuntaohjelmat nitistävät helpommin. Kannattaa lukea tietoa täältä suomeksi, täältä englanniksi ja täältä saksaksi.



Paluu tietokoneiden historiaan

Joku saattaa ihmetellä, miksi en noin vain ohita asiaa kuten ihmiset yleensä tekevät. Minulle on itse asiassa tärkeää pitää laitteet puhtaina ja nettietiketti on muutenkin tärkeää. Mutta asialla on myös historiansa, jonka kerron tässä lyhyesti tai niin lyhyesti kuin osaan ja muistan. En pysty näin äkkiseltään kertomaan tarkkaa ajankohtaa, mutta se lienee ollut 1980-luvun lopussa tai 1990-luvun alussa. Löysin kalenterini vuodelta 1988 ja 1989, mutta en ole niihin merkinnyt tällaisia asioita. Rankkaa aikaa on silti silloin ollut sekä töissä että kotona.

Joka tapauksessa siinä vaiheessa yrityksissä oli alettu siirtyä lerppujen sijasta korppuihin. Aiemmat 5 ¼ tuuman disketit (lerput) vaihtuivat siinä vaiheessa enemmän vetäviin 3,5 tuuman koviin disketteihin (korput). Käytössä tuohon aikaan ei ollut vielä Windows vaan MSDOS-käyttöjärjestelmä.

Oma pankkini (SYP) oli jo 1980-luvun puolivälistä rakentanut mikrotietokoneelle sopivia asiakasohjelmia pankkiasioiden hoitamiseen. Niitä sitten myimme siitä lähtien (Mikrotelesyp ja myöhemmin myös Telesyp). Yhteydet hoidettiin modeemeilla. Yritykset siirtyivät isokoneajasta ja manuaalisesta taloudenhoidosta mikrojen aikakauteen. Työni oli liikkuvaa.Kiersin asentamassa ohjelmia ja kouluttamassa käyttäjiä. Se oli oikeastaan aika hurjaa aikaa. Olisi joskus tarpeen saada siitä myös muistiin merkittyä. Mutta se on toinen juttu.

Miehelläni oli kannettava tai paremminkin raahattava kone. Hän myikin niitä oman firmansa puitteissa. Minä käytin kotona joskus hänen konettaan, kun siihen aikaan ei vielä yleisesti ollut omaa kotikonetta. Käytin pienemmällä levykkeellä olevaa pankin ohjelmaa sen koneen kautta. En oikein saa päähäni miksi. Olin joka tapauksessa hyvin kekseliäs. Siihen aikaan oli pakko olla. 

Olimme edelläkävijöitä. Omalla työpaikan koneella ei siinä vaiheessa tainnut vielä olla korppuasemaa tai en edes muista. Asiakkaan koneella oli taas vain korppuasema ja sinne ohjelman oli tarkoitus mennä. Kävinkin asentamassa ohjelman ehkä parille asiakkaalle. Asiakkaat eivät tienneet näistä asioista oikeastaan yhtään mitään, joten jouduin neuvomaan heitä asioissa, joita koko ajan itsekin vasta opettelin. Olin rohkea, jouduin välillä säveltämään. Kiitos vaan rakkaat työkaverit tietotekniikan puolella, jotka silloin autoitte. Olitte ammattilaisia. Minä olin siinä välimaastossa, olin sovellusneuvoja, jonka työkenttä oli hyvin laaja.

En muista, miten epäilykseni heräsivät. Se taisi olla juuri sillä kotona olevalla koneella, kun huomasin ohjelmien hidastelevan oudosti. Se saattoi olla myös omalla isolla koneellani, jos siinä vain oli ollut se levykeasema. Aloin tutkia koneen tiedostoja chdsk-toiminnolla tai jollakin vastaavalla vielä tarkemmalla. Löysin viruksen ohjelman exe - tiedostojen perästä. Pystyin poistamaan sen ja putsaamaan virukset sillä tavalla. En muista viruksen nimeä, joku vacc-alkuinen se oli. Sen tunnus näkyi siinä alussa, joten oli helppo ottaa oikea kohta pois.



Ymmärsin, että olin mahdollisesti levittänyt sen parille asiakkaalle. Levyke, josta se siirtyi eteenpäin, lensi roskikseen. Tilanne tuntui yhtä hurjalta kuin eilen ja tänään. Se oli hyvin henkilökohtaista. Olin yhteydessä oman pankkini tietoturvaan, josta sain sitten lisää tietoa. Kyseinen virus oli sikäli hankala, että se levisi, kun ohjelmia ajettiin koneella.  Se tarttui ohjelmien exe - tiedostoihin. Jos sen oli poistanut yhdestä ohjelmasta, se oli ehkä jo levinnyt seuraavaan, kun ohjelmaa oli käytetty. Onneksi ohjelmia ei siihen aikaan ollut paljon.  Olin myös yhteydessä asiakkaisiin, joita taisi loppujen lopuksi olla vain yksi. Asia tuli hoidettua aika nopeasti. Mutta minusta oli hetken tuntunut, että olin itsekin saastunut viruksella.

Petteri Järvisen PC-maailmaa käsittelevät teokset olivat ahkerasti käytössäni. Häneltä oli siinä vaiheessa ilmestymässä viruksia koskeva kirja, jonka hankin heti itselleni. Näen, että se ilmestyi 1990  (Tietokonevirukset.Porvoo, Helsinki, Juva: WSOY, 1990. ISBN 978-951-0-16646-8.). Pankin virustorjuntaohjelmia oltiin siinä vaiheessa vasta ottamassa käyttöön. F-Secure yrityksenä nimellä Data Fellows oli  sekin perustettu vasta 1988. Kaikki se on nyt historiaa, joka on johtanut meitä tähän päivään.

Myöhemmin aamulla

Kirjoitettuani edellä olevan, menin vilkaisemaan Facebookiin, mitä sinne kuului. Olin ällistynyt, että ongelmat olivat edelleen samat. Uusia videoviestejä lähti taas moninkertaisesti enkä pystynyt tekemään mitään järkevää. Lopuksi soitin Elisan Omaguru-palveluun. Sitä ennen olin ladannut sieltä koneelleni Omaguru-ohjelman, joka tarvitaan, jotta he pääsevät ottamaan koneeni haltuun. Siitä tuli varmaan kallis puhelu. Olin ennen puhelua sulkenut Facebookit kirjautumalla ulos ja olin perustanut taas sinne uuden salasanan.



Puhelun aikana jouduin perustamaan uuden salasanan Facebookiin kaksi kertaa. Guru kertoi, että huolimatta puhdistustoimista vakoilija on hyvä piileskelemään. Kävimme paljon asioita läpi. Hän toi koneelle ohjelmia, puhdistettiin. Otin Firefox - selaimen käyttöön ainakin väliaikaisesti, koska sillä hetkellä Chromen kanssa Facebook tuntui jotenkin hitaalta. Ei Chrome silti ole kielletty selain. No, niitähän viestejä lähti edelleen. Siksi jouduin vielä kerran vaihtamaan salasanan. En ehtinyt pysyä kaikessa mukana. Joka tapauksessa nyt näyttää siltä, että ongelma on putsattu. Vielä pitäisi tehdä Bios-päivitys eli vanhasta versiosta 2.01 uudempaan 2.21. Mutta sitä ennen haluan kyllä vielä varmuuskopioida tiedostoja, koska sen tekeminen kuulosti aika herkältä toiminnolta. Älypuhelimeen ei tällainen niin herkästi tulekaan, sanoi guru.

Maine tässä meni, mutta sain ehkä lisää särmää. Ja parempaakin tekemistä olisi ollut.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti